Nachádzate se tu: Úvod Blog Starostlivosť o vlasy Príčiny vypadávania vlasov u mužov

Príčiny vypadávania vlasov u mužov

Martina Sznapková
22. 3. 2023
Riedke vlasy, plešinu či kúty „zdobia“ hlavu množstva mužov a veľmi často nejde o kategóriu 50+. Problém s nadmerným vypadávaním vlasov majú niektorí chlapi už po dvadsiatom roku života. Aké sú najčastejšie príčiny vypadávania vlasov, a dá sa s tým niečo robiť?
Príčiny vypadávania vlasov u mužov

Vypadávanie vlasov je prirodzený proces, ktorý sa vo väčšej či menšej miere týka každého z nás. Normálne je, keď denne vypadne až 100 vlasov, aj keď sa to môže zdať celkom dosť, ani si to nevšimneme. Zároveň totiž dorastajú vlasy nové.

Problém nastáva, keď vlasov začne vypadávať viac, padajú v zhlukoch, tvoria sa kúty alebo plešina. Možno si hovoríte, že chlapi jednoducho plešatia, vždy to tak bolo a bude. Je to síce pravda, v dnešnej dobe už sa ale s nadmerným vypadávaním vlasov nemusíme zmieriť.

Je potrebné nájsť príčinu a podľa toho aj správne riešenie.

ČASTO KLADENÉ PRÍČINY

1. ANDROGENETICKÁ ALOPÉCIA

Ide o citlivosť vlasov na pohlavný hormón testosterón. Vyššia hladina testosterónu v krvi ničí vlasové korienky, dôsledkom je vypadávanie vlasov. Najvyššiu hladinu testosterónu majú muži medzi 20 a 30 rokom života, a preto sa práve v tomto období začínajú objavovať prvé známky plešatenia.

Prejavuje sa klasickou plešou, ktorá začína už po 20. roku veku prehĺbenými kútmi na čele a postupne sa rozširuje po celom temene, až zostanú vlasy iba v tyle a nad ušami. Existuje aj ženský typ androgenetickej alopécie, ktorý postihuje až tretinu žien po 50. roku života.

Veľkú úlohu tu zohráva dedičnosť, pokiaľ mal otec v mladom veku kúty alebo lysiny, je veľká pravdepodobnosť, že s týmto problémom sa bude stretávať aj jeho syn. Pokiaľ nechcete nosiť účes ako Fantomas, začnite s liečbou čo najskôr. Pri včasnej liečbe sa vypadávanie zastaví a po čase začnú vyrastať nové vlasy. Vo chvíli, keď dôjde k zničeniu vlasových korienkov, už je bohužiaľ strata vlasov nevratná.

2. ALOPECIA AREATA

Jedná sa o ložiskové vypadávanie, v dôsledku ktorého na hlave zostávajú miesta, kde vlasy úplne chýbajú. Ide o ochorenie založené na autoimunitnom princípe – telo vytvára protilátky, ktoré blokujú vlasové folikuly a zápalom bránia v ich raste. Ložiská môžu postupne splývať, až nakoniec dôjde k úplnému vyzeraniu nielen vlasov, ale napríklad aj obočia alebo chlpov na tele.

Príčinou je často iné autoimunitné ochorenie, napríklad zápal štítnej žľazy. Keď sa nájde príčina, je prognóza liečby dobrá a vlasové folikuly sa postupne obnovujú.

3. STRES

Nadmiera stresu môže byť ďalším dôvodom nadmerného vypadávania vlasov. Zvyšuje totiž hladinu mužských pohlavných hormónov (ktoré vypadávanie ovplyvňujú), môže byť vinníkom tvorby lupín či nedostatočného prekrvenia pokožky, kvôli ktorému sa do nej neprenáša dostatok živín.

Stres skrátka nie je prospešný nielen psychicky, ale aj fyzicky. Dokáže rozhodiť tráviaci systém, čo sa okrem iného odrazí na pleti aj vlasoch.

4. STRAVA S NEDOSTATKOM VITAMINOV

Rast vlasov sa odvíja od kvality našej stravy. Základné vitamíny, ktoré vlasy potrebujú, sú vitamín C, vitamíny skupiny B, zinok, biotín alebo vitamín A. Dôležité sú aj niektoré minerály, hlavne zinok, selén a železo.

Nedostatok vitamínov a minerálov jednoducho vyrieši pestrá zdravá strava s dostatkom zeleniny, ovocia, ale aj bielkovín a zdravých tukov. Pomôcť si môžete aj potravinovými doplnkami, napríklad rovno takými, ktoré zlepšujú kvalitu pokožky aj rast nechtov a vlasov.

5. NEDOSTATOK ŽELEZA

Práve železo, resp. jeho nedostatok, má na vypadávanie vlasov veľký vplyv. Tento prvok je totiž nevyhnutný na produkciu bielkovín vlasových buniek. Nedostatok železa sa týka skôr žien ako mužov, ale aj pravidelných darcov krvi alebo vegetariánov a vegánov.

6. DIÉTY

Vypadávanie vlasov hrozí aj ľuďom, ktorí držia diétu. Reč teraz nie je o tých, ktorí držia diétu kvôli nejakému zdravotnému problému, alebo si jednoducho len strážia, koľko a čoho zje. Vypadávanie vlasov hrozí hlavne pri drastických diétach, ktoré sú často spojené s nevyváženou stravou a náhlym úbytkom váhy.

7. ZLÁ ALEBO NEDOSTATOČNÁ STAROSTLIVOSŤ

Nielen nedostatočná, ale aj zlá či príliš horlivá starostlivosť o kadere môže spôsobiť ich vypadávanie. Jedným z najčastejších problémov, za ktoré si môžeme sami nesprávnou starostlivosťou, bývajú lupiny a vysušená pokožka.

Ak sa s nimi stretávate, v prvom rade si kúpte šampón proti lupinám. Pokožku hlavy udržujte čistú, ale určite nie je potrebné ju každý deň umývať, zbytočne sa tak zmývajú prirodzené oleje, ktoré sú prospešné. Pokožku prekrvujte masážou a skúste ju hydratovať napríklad vlasovými sérami alebo olejmi.

8. OCHORENIA

Prílišné vypadávanie vlasov môže byť jedným z prvých ukazovateľov, že v tele je niečo v neporiadku. Môže ísť o nedostatok spomínaných vitamínov a minerálov, ale tiež napríklad o ochorenie štítnej žľazy, krvného obehu a s tým spojeným nedostatočným prekrvením pokožky hlavy či kožnú chorobu (lupienka alebo napríklad seboroická dermatitída).

9. LIEKY

Vypadávanie vlasov môže byť vedľajším účinkom niektorých liekov, najmä tých, ktoré sa používajú pri liečbe rakoviny, artritídy, depresií, srdcových problémov, dni a vysokého krvného tlaku.

10. NORMÁLNY PROCES STARNUTIA

Podľa americkej asociácie na vypadávanie vlasov je asi 85 % mužov vo veku 50 rokov plešatých. Vyvodiť z toho možno jediné - vek skrátka patrí medzi hlavné rizikové faktory straty vlasov. Rozoznávame päť príznakov starnutia vlasov – zmena textúry, nižšia hustota, zvrásnený povrch vlasu, zvýšená suchosť a lámavosť. Vlasy sú skrátka krehkejšie, ľahko sa lámu a strácajú lesk.

Prvé známky starnutia sa na vlasoch začnú prejavovať už okolo 30. roku života a zároveň dochádza k strate melanínu, takže sa objavujú šediny. Pokiaľ chcete tieto príznaky starnutia zmierniť, je potrebné vlasom venovať špeciálnu pravidelnú starostlivosť.

ZÁVER

Udržujte svoje vlasy v čistote, ale so starostlivosťou to nepreháňajte a buďte k nim šetrní. Prestaňte fajčiť (niektoré štúdie totiž ukazujú súvislosť medzi fajčením a plešatosťou u mužov). Pokožku hlavy prekrvujte masážami. Zbytočne sa nestresujte.

Oblúkom sa vyhnite drastickým diétam a dodržujte zdravý vyvážený jedálniček. Dbajte na dostatok minerálov a vitamínov. Spýtajte sa lekára na lieky, ktoré užívate, či by mohli mať vplyv na vypadávanie vlasov. A hlavne – problém s nadmerným vypadávaním riešte včas!

Späť na prehľad

Mohlo by vás zaujímať

Zaručené tipy ako zastaviť šedivenie vlasov!

22. 3. 2023
Niekoho to stretne v dvadsiatich, niekoho napríklad až v štyridsiatich. Scenár je ale vždy rovnaký - najskôr si nájdete sem tam jeden šedivý vlas, ktorý rýchlo vytrhnete. A je po probléme. Potom ale začne šedivých vlasov pribúdať, najprv na stranách, potom na zátylku. Až sa začnú objavovať na celej…

Prečitať článok

Objednať

Balenie na mesiac (2 fľaštičky)

Balenie na mesiac (2 fľaštičky)

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Jednorazový nákup

Jednorázový nákup
Jednorazový nákup - doručenie zadarmo po celej SR
€28 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu – kedykoľvek zrušíte
€28 €24,50 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €3,50 

Určite máte otázky

Prečo vaše vlasy a fúzy šedivejú? +

Predčasné šedivenie a nadmerné vypadávanie vlasov trápi stále väčšie percento našej populácie. Môže za to strata melanínu, ktorému predchádza oslabený proces melanogenézy a zvýšený oxidatívny stres v korienkoch vlasov.

Naozaj to funguje? +

Chcete sa zbaviť šedín hneď a bezo zvyšku. Tak to bohužiaľ budete musieť použiť farbu, žiletku alebo holiaci strojček. Ale vašu otázku chápeme a máme na ňu jednoduchú odpoveď. Sami sme muži v strednom veku, a tak sa problém šedín týka chtiac/nechtiac aj nás. Preto sme dlhú dobu študovali látky, ktoré dokážu proces šedivenia zastaviť a dokonca zvrátiť. Našli sme tie najlepšie na trhu a vyvinuli KRALUX®! Nepredávame tak vodičku zabalenú do peknej fľaštičky, ale špičkový kozmetický produkt obsahujúci tie najmodernejšie patentované aktívne látky podložené vedeckými štúdiami, ktoré aktívne bojujú proti šedinám, starnutiu a podpore rastu fúzov a vlasov. A za tým si stojíme! Produkt si tiež vyrábame sami v Ostrave, aby sme mali nad kvalitou a procesom výroby stopercentnú kontrolu (aj keď v Číne by nás to stálo o polovicu menej).

Kedy uvidím prvé výsledky? +

Sérum KRALUX® naozaj nie je prípravok, kedy po prvej aplikácii ihneď vidíte výsledok – zázraky na počkanie bohužiaľ nevieme, ale vieme im ísť pekne naproti. Pri pravidelnom užívaní séra 1x/deň sa dostavia prvé výsledky po 4 až 6 týždňoch užívania, kedy dochádza k redukcii prvých šedín v priemere o 30%, posilnenie folikul a naštartovanie procesu melanogenézy. Odporúčame však sérum KRALUX® užívať po dobu min. 3 mesiacov. Po tejto dobe naplno prejaví plný potenciál prípravku.

Ako sérum KRALUX® funguje +

Sérum KRALUX® oobsahuje patentovanú látku Greyverse™, ktorá svojimi účinkami priamo pôsobí na bunky (melanocyty) vo vlasových koríkoch, kde ovplyvňuje produkciu melanínu a zároveň redukuje oxidatívny stres, čím dokáže nielen zastaviť šedivenie, ale aj postupne navrátiť prirodzenú farbu vašich vlasov a fúzov.KRALUX®tiež obsahuje patentovanú látku Capixyl™, ktorá svojimi účinkami posilňuje vlasovú štruktúru, zabraňuje vypadávaniu vlasov a obnovuje ich prirodzený rastový proces.

Ako KRALUX® používať? +

Sérum KRALUX®sa používa 1x denne ideálne večer po sprche, kedy môže po celú noc pôsobiť. Malé množstvo séra naneste končekmi prstov do vlasov alebo fúzov, vmasírujte až na pokožku. Aspoň 1 hodinu od aplikácie nezmývajte a nechajte KRALUX®pôsobiť.

Ako dlho vydrží 1 ks balenia séra KRALUX®? +

Sérum KRALUX® obsahuje 2 fľaštičky po 15 ml. Výdrž je veľmi individuálna. Máme odskúšané, že jedno balenie pri aplikácii 1x denne na krátke fúzy a vlasy súčasne vydrží približne na 20 až 30 dní. Výdrž sa ďalej líši v závislosti od dĺžky vlasov, fúzov a množstva použitého séra na jednu aplikáciu.

Má KRALUX® nejaké vedľajšie účinky? +

Žiadne vedľajšie účinky neboli zistené. Výrobok je úplne bezpečný a samozrejme spĺňa všetky legislatívne štandardy EÚ.

Aké látky presne sérum KRALUX® obsahuje? +

Tu nájdete kompletné zloženie (INCI):

AQUA, MENTHA PIPERITA LEAF WATER, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, GLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, LECITHIN, PULLULAN, SCLEROTIUM GUM, XANTHAN GUM, PHENOXYETHANOL, POLYSORBATE 20, ACETYL TYROSINE, EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM FLOWER/LEAF/STEM EXTRACT, TOCOPHEROL, CITRIC ACID, ETHYLHEXYLGLYCERIN, CITRUS LIMON PEEL OIL, SODIUM BENZOATE, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, SODIUM PHYTATE, GLYCINE, LARIX EUROPAEA WOOD EXTRACT, POTASSIUM SORBATE, SODIUM METABISULFITE, LACTIC ACID, PALMITOYL TETRAPEPTIDE-20 AMIDE, DEXTRAN, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, ZINC CHLORIDE, ACETYL TETRAPEPTIDE-3, TRIFOLIUM PRATENSE EXTRACT, ALCOHOL, D-limonene, Citral, Coumarin, Linalool

Redensyl® - INCI: (Glycerin, Aqua, Sodium Metabisulfite, Larix Europaea Wood Extract, Glycine, Zinc Chloride, Camellia Sinensis Leaf Extract

Darkenyl™ - INCI: (Glycerin, Water, Acetyl Tyrosine, Sodium Metabisulfite, Glycine, Larix Europaea Wood Extract, Zinc Chloride, Camellia Sinensis Leaf Extract)

Greyverse™ - INCI: (Glycerin, Water, Palmitoyl Tetrapeptide-20 Amide)

Capixyl™ - INCI: (Butylene Glycol, Aqua, Dextran, Acetyl Tetrapeptide-3, Trifolium Pratense (Clover) Flower Extract)

Defenscalp™ - INCI: (Water, Epilobium Angustifolium Flower/Leaf/Stem Extract)

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Hore