Nachádzate se tu: Úvod Blog Starostlivosť o vlasy Potraviny, ktoré pomáhajú v boji s vypadáváním vlasov

Potraviny, ktoré pomáhajú v boji s vypadáváním vlasov

Martina Sznapková
22. 3. 2023
Zatiaľ čo sú potraviny, ktoré prospievajú rastu vlasov alebo naopak jedlá, ktoré môžu zhoršovať ich kvalitu, existujú aj potraviny, ktoré pomáhajú v boji s vypadávaním vlasov. A práve im sa budeme v dnešnom článku venovať.
Potraviny, ktoré pomáhajú v boji s vypadáváním vlasov

Každý vlas prechádza tromi fázami – rastovou (vlas aktívne rastie), prechodovou (vlas drží na hlave) a posledná je fáza vypadnutia. Vďaka tejto fáze každý deň prirodzene prídeme až o 100 vlasov. Keď je ich viac, už to môže znamenať problém. Drvivá väčšina z nás myslí na liečbu, až začnú vlasy viditeľne rednúť. Prevencia je ale vždy lepšia a rozhodne jednoduchšia voľba! Práve potraviny, o ktorých bude ďalej reč, výborne poslúžia ako prevencia.

Dedičnosť, hormóny, stres, ochorenie, užívanie niektorých liekov, zlá starostlivosť, ale aj nedostatok vitamínov a minerálov spôsobený nevyváženou stravou – to sú najbežnejšie dôvody, prečo vlasy nadmerne vypadávajú. Ak o vlasy prichádzame zo zdravotných alebo genetických príčin, stravou toho k lepšiemu príliš nezmôžeme, maximálne liečbu podporíme.

Pokiaľ ale chýbajú vitamíny a minerály, je zmena jedálnička jasnou voľbou! Ktoré potraviny do neho zaradiť?

1. Vajcia

Napriek tomu, čo sa hovorilo v minulosti, dnes vedci potvrdzujú, že vajíčka do zdravého jedálnička skutočne patria. Navyše by sa im dalo prezývať hnojivo pre vlasy. Sú totiž výborným zdrojom proteínu a biotínu, ktoré podporujú pevnosť vlasov. Proteín je stavebným kameňom každého vlasu, a preto býva jeho nedostatok spájaný práve s vypadávaním vlasov. Navyše je nevyhnutný na produkciu keratínu, ktorý je tiež druhom vlasového proteínu. Keď si to zhrnieme, vajcia urýchľujú rast, zabraňujú nadmernému vypadávaniu, majú priaznivý vplyv na cirkuláciu krvi, dodávajú lesk a obmedzujú tvorbu lupín. Pripraviť si ich môžete rôznymi spôsobmi a bývajú častou prísadou domácich masiek na vlasy.

2. Špenát

Keby tvorca slávnej kreslenej postavičky milujúci špenát vychádzal z toho, aká je táto potravina prospešná pre vlasy, má Pepek námorník na hlave okrem čiapky aj poriadnu šticu. Špenát je totiž bohatý na vitamíny a živiny, ako je železo, vitamín A a C a folát, ktoré sú všetky nevyhnutné na rast vlasov! Nechýba v ňom ani kyselina listová a beta-karotén. Všetky jeho zložky spoločne podporujú zdravie vlasov a udržujú ich hydratované, takže nielen, že zbytočne nevypadávajú, ale tiež sa nestrapkajú a nelámu.

3. Mliečné výrobky

Vápnik je dôležitý minerál pre rast a udržanie vlasov. Z mliečnych výrobkov je pre vlasy obzvlášť prospešný grécky jogurt, pretože je doslova nabitý bielkovinami a tiež obsahuje vitamín B5 (známy aj ako kyselina pantoténová), ktorý pomáha s prietokom krvi do pokožky hlavy, s rastom vlasov a bojuje proti ich vypadávaniu. Navyše obsahuje selén a jód, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie štítnej žľazy. Ich nedostatky môžu práve z tohto dôvodu viesť k vypadávaniu vlasov.

4. Ovsené vločky

Nie sú len skvelým zdrojom vlákniny, ale majú aj vysokú koncentráciu základných živín, ako je železo, zinok a omega-6 mastné kyseliny. Tie sú často označované ako polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA) a sú nevyhnutné na udržanie zdravia pokožky i vlasov. Vypadávanie vlasov môže byť spojené s inzulínovou rezistenciou. Vďaka vysokej koncentrácii vlákniny sú ovsené vločky jednou z potravín, ktoré pomáhajú zlepšiť citlivosť tela práve na inzulín.

5. Sladké zemiaky

Sú bohaté na beta-karotén, ktorý je dôležitý pre absorpciu vitamínu A. Ten je nevyhnutný na produkciu kožného mazu, ktorý zabezpečuje, že sú vlasy aj pokožka hlavy hydratované. Je známe, že beta-karotén obsahuje aj mrkvu, ale aj ďalšiu oranžovú zeleninu či ovocie, ako je tekvica, melón alebo mango.

6. Semienka

Práve semienka, či už slnečnicové, alebo napríklad ľanové alebo chia, sú jednou z najúčinnejších potravín v boji proti vypadávaniu vlasov. Sú plné vitamínu E, zinku a selénu a majú aj omega-3 mastné kyseliny. To všetko je účinnou prevenciou vypadávania vlasov. Slnečnicové semienka sú navyše bohaté na vitamín B5 (známy ako kyselina pantoténová), ktorý pomáha s prietokom krvi do pokožky hlavy a s rastom vlasov.

7. Šošovka

Šošovka je plná bielkovín, železa, zinku, biotínu aj kyseliny listovej. Naše telo potrebuje kyselinu listovú na obnovu červených krviniek, ktoré dodávajú pokožke vrátane pokožky hlavy kyslík pre zdravý rast vlasov. Nielen, že látky obsiahnuté v šošovke zabraňujú vypadávaniu vlasov, navyše v sebe táto drobná strukovina prináša aj bonus v podobe pozitívneho vplyvu na pleť. Pomáha s hydratáciou, pleť vyživuje a podporuje jej mladistvý vzhľad.

8. Mäso

Ak nemáte v strave dostatok bielkovín, vlasy nerastú. Od momentu, kedy skončí rastová fáza a vlasy vypadajú, môžete dokonca zaznamenať ich rednutie. Vyberajte si skôr chudé mäso, ako je morčacie a kuracie, ktoré má menej saturovaných tukov ako napríklad bravčové. Občas nezabúdajte ani na červené mäso, pretože práve to je extrémne bohaté na železo, ktoré pomáha červeným krvinkám účinne dodávať kyslík do všetkých častí tela, vrátane vlasových folikulov.

9. Slivky

Slivky, typické české ovocie, ktoré si ale väčšina z nás dopraje len na konci leta, kedy je ich všade plno. Pritom sú skvelým zdrojom železa.

10. Citrusové plody

Ako slivky majú pre vypadávanie vlasov podobný význam aj citrusové plody. Napríklad citrón alebo exotické kivi sú známe vysokým obsahom vitamínu C, ktorý telu pomáha efektívnejšie absorbovať železo.

Záver

Dobré je tiež vedieť, ktoré jedlá môžu vypadávanie vlasov ešte zhoršiť. Patria medzi ne potraviny, ktoré obsahujú jednoduché sacharidy. Takmer všetky majú sladkú chuť, najčastejšími zdrojmi sú repný a trstinový cukor alebo napríklad med. Okrem sladkostí by na „black liste“ každého, kto sa chce vypadávaniu vlasov vyhnúť, nemali chýbať vyprážané potraviny a ryby s vysokým obsahom ortuti.

Ryby sú ale v jedálničku viac ako žiadané! Preháňať by sa to práve kvôli ortuti nemalo iba s tými, ktoré jej obsahujú najviac. A to je mäso žraloka, mečiara a veľkých sladkovodných rýb, ako je šťuka alebo napríklad zubáč.

Späť na prehľad

Mohlo by vás zaujímať

Zaručené tipy ako zastaviť šedivenie vlasov!

22. 3. 2023
Niekoho to stretne v dvadsiatich, niekoho napríklad až v štyridsiatich. Scenár je ale vždy rovnaký - najskôr si nájdete sem tam jeden šedivý vlas, ktorý rýchlo vytrhnete. A je po probléme. Potom ale začne šedivých vlasov pribúdať, najprv na stranách, potom na zátylku. Až sa začnú objavovať na celej…

Prečitať článok

Objednať

Balenie na mesiac (2 fľaštičky)

Balenie na mesiac (2 fľaštičky)

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Jednorazový nákup

Jednorázový nákup
Jednorazový nákup - doručenie zadarmo po celej SR
€28 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu – kedykoľvek zrušíte
€28 €24,50 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €3,50 

Určite máte otázky

Prečo vaše vlasy a fúzy šedivejú? +

Predčasné šedivenie a nadmerné vypadávanie vlasov trápi stále väčšie percento našej populácie. Môže za to strata melanínu, ktorému predchádza oslabený proces melanogenézy a zvýšený oxidatívny stres v korienkoch vlasov.

Naozaj to funguje? +

Chcete sa zbaviť šedín hneď a bezo zvyšku. Tak to bohužiaľ budete musieť použiť farbu, žiletku alebo holiaci strojček. Ale vašu otázku chápeme a máme na ňu jednoduchú odpoveď. Sami sme muži v strednom veku, a tak sa problém šedín týka chtiac/nechtiac aj nás. Preto sme dlhú dobu študovali látky, ktoré dokážu proces šedivenia zastaviť a dokonca zvrátiť. Našli sme tie najlepšie na trhu a vyvinuli KRALUX®! Nepredávame tak vodičku zabalenú do peknej fľaštičky, ale špičkový kozmetický produkt obsahujúci tie najmodernejšie patentované aktívne látky podložené vedeckými štúdiami, ktoré aktívne bojujú proti šedinám, starnutiu a podpore rastu fúzov a vlasov. A za tým si stojíme! Produkt si tiež vyrábame sami v Ostrave, aby sme mali nad kvalitou a procesom výroby stopercentnú kontrolu (aj keď v Číne by nás to stálo o polovicu menej).

Kedy uvidím prvé výsledky? +

Sérum KRALUX® naozaj nie je prípravok, kedy po prvej aplikácii ihneď vidíte výsledok – zázraky na počkanie bohužiaľ nevieme, ale vieme im ísť pekne naproti. Pri pravidelnom užívaní séra 1x/deň sa dostavia prvé výsledky po 4 až 6 týždňoch užívania, kedy dochádza k redukcii prvých šedín v priemere o 30%, posilnenie folikul a naštartovanie procesu melanogenézy. Odporúčame však sérum KRALUX® užívať po dobu min. 3 mesiacov. Po tejto dobe naplno prejaví plný potenciál prípravku.

Ako sérum KRALUX® funguje +

Sérum KRALUX® oobsahuje patentovanú látku Greyverse™, ktorá svojimi účinkami priamo pôsobí na bunky (melanocyty) vo vlasových koríkoch, kde ovplyvňuje produkciu melanínu a zároveň redukuje oxidatívny stres, čím dokáže nielen zastaviť šedivenie, ale aj postupne navrátiť prirodzenú farbu vašich vlasov a fúzov.KRALUX®tiež obsahuje patentovanú látku Capixyl™, ktorá svojimi účinkami posilňuje vlasovú štruktúru, zabraňuje vypadávaniu vlasov a obnovuje ich prirodzený rastový proces.

Ako KRALUX® používať? +

Sérum KRALUX®sa používa 1x denne ideálne večer po sprche, kedy môže po celú noc pôsobiť. Malé množstvo séra naneste končekmi prstov do vlasov alebo fúzov, vmasírujte až na pokožku. Aspoň 1 hodinu od aplikácie nezmývajte a nechajte KRALUX®pôsobiť.

Ako dlho vydrží 1 ks balenia séra KRALUX®? +

Sérum KRALUX® obsahuje 2 fľaštičky po 15 ml. Výdrž je veľmi individuálna. Máme odskúšané, že jedno balenie pri aplikácii 1x denne na krátke fúzy a vlasy súčasne vydrží približne na 20 až 30 dní. Výdrž sa ďalej líši v závislosti od dĺžky vlasov, fúzov a množstva použitého séra na jednu aplikáciu.

Má KRALUX® nejaké vedľajšie účinky? +

Žiadne vedľajšie účinky neboli zistené. Výrobok je úplne bezpečný a samozrejme spĺňa všetky legislatívne štandardy EÚ.

Aké látky presne sérum KRALUX® obsahuje? +

Tu nájdete kompletné zloženie (INCI):

AQUA, MENTHA PIPERITA LEAF WATER, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, GLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, LECITHIN, PULLULAN, SCLEROTIUM GUM, XANTHAN GUM, PHENOXYETHANOL, POLYSORBATE 20, ACETYL TYROSINE, EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM FLOWER/LEAF/STEM EXTRACT, TOCOPHEROL, CITRIC ACID, ETHYLHEXYLGLYCERIN, CITRUS LIMON PEEL OIL, SODIUM BENZOATE, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, SODIUM PHYTATE, GLYCINE, LARIX EUROPAEA WOOD EXTRACT, POTASSIUM SORBATE, SODIUM METABISULFITE, LACTIC ACID, PALMITOYL TETRAPEPTIDE-20 AMIDE, DEXTRAN, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, ZINC CHLORIDE, ACETYL TETRAPEPTIDE-3, TRIFOLIUM PRATENSE EXTRACT, ALCOHOL, D-limonene, Citral, Coumarin, Linalool

Redensyl® - INCI: (Glycerin, Aqua, Sodium Metabisulfite, Larix Europaea Wood Extract, Glycine, Zinc Chloride, Camellia Sinensis Leaf Extract

Darkenyl™ - INCI: (Glycerin, Water, Acetyl Tyrosine, Sodium Metabisulfite, Glycine, Larix Europaea Wood Extract, Zinc Chloride, Camellia Sinensis Leaf Extract)

Greyverse™ - INCI: (Glycerin, Water, Palmitoyl Tetrapeptide-20 Amide)

Capixyl™ - INCI: (Butylene Glycol, Aqua, Dextran, Acetyl Tetrapeptide-3, Trifolium Pratense (Clover) Flower Extract)

Defenscalp™ - INCI: (Water, Epilobium Angustifolium Flower/Leaf/Stem Extract)

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Hore